Principiile strategiei nutriţionale în pancreatita acutǎ severa (PAS) s-au schimbat, fiind demonstrat cǎ nutriţia entralǎ precoce (EEN) reprezintǎ o componentǎ terapeuticǎ importantǎ la pacienţii critici, inclusiv prin modularea rǎspunsului inflamator de fazǎ acutǎ. Lucrarea de faţă prezintă un studiu prospectiv, randomizat pe 42 de pacienţi diagnosticaţi cu PAS, care au primit fie EEN pe sondă jejunală, fie nutriţie parenterală totală (TPN). S-au monitorizat: toleranţa suportului nutriţional, statusul inflamator, incidenţa complicaţiilor infecţioase, durata şederii în terapie intensivă şi în spital, mortalitatea. Analiza statistică sa făcut cu ajutorul pachetului SPSS for Windows 7.0, iar p<0,05 a fost considerat semnificativ statistic.
Parametrii demografici au fost asemănători în cele două grupuri. De asemenea, nu au fost înregistrate diferenţe semnificative statistic în ceea ce priveşte toleranţa suportului nutriţional, durata totală de spitalizare, rata mortalităţii. Răspunsul inflamator a fost mai accentuat în grupul TPN, iar incidenţa complicaţiilor infecţioase şi durata de şedere în terapie intensivă au fost semnificativ mai mari în grupul TPN, faţă de EEN.
În concluzie, rezultatele studiului nostru, deşi a inclus un număr relativ mic de pacienţi, confirmă recomandările recente privind superioritatea şi importanţa nutriţiei enterale precoce la pacienţii cu pancreatită severă.
Revista Română de Nutriţie (2006) 2, 155–158