Premize. Pacienţii cu pancretită cronică sunt supuşi unui risc crescut de malnutriţie datorită malabsorbţiei secundare insuficienţei pancreatice exocrine, restricţiilor alimentare, durerilor postprandiale ce limitează aportul alimentar, etilismului cronic. Obiective. Studiul nostru a urmărit evaluarea prevalenţei şi factorilor de risc ai malnutriţiei la pacienţii cu pancreatită cronică.
Metode. Pacienţii diagnosticaţi in CGEH Fundeni cu pancreatită cronică în perioada Ianuarie 2004-Ianuarie 2006 au fost studiaţi retrospectiv. Au fost notate: vârsta la diagnostic, durata afecţiunii, etiologia acesteia, simptomele, prezenţa consumului activ de etanol. Pentru fiecare pacient a fost calculat IMC (indicele de masă corporală) iar malnutriţia a fost definită ca uşoară pentru IMC 19-20 kg/m2, moderată dacă IMC 18-19 kg/m2 şi severă (caşexie) dacă IMC <18 kg/m2.
Rezultate. 214 pacienţi au fost incluşi în studiu, 14.48% femei şi 85.52% barbaţi, cu o vârstă medie la diagnostic de 48.77+/-2.32 ani. Etiologia pancreatitei a fost: etanolică la majoritatea pacienţilor (75.7%), obstructivă la 12.14%, datorită dislipidemiei la 5.6% şi idiopatică la 6.54%. În grupul studiat, 40.7% dintre pacienţi au fost malnutriţi, din care 21.5 % prezentau malnutriţie uşoară, 10.7% malnutriţie moderată iar 8.4% erau sever malnutriţi. Consumul activ de etanol s-a corelat semnificativ cu prezenţa malnutriţiei.
Concluzie. Malnutriţia este frecvent întâlnită la pacienţii cu pancreatită cronică. Datorită impactului negativ al acesteia asupra prognosticului pacienţilor, mai ales a celor ce necesită intervenţii chirurgicale, terapia nutritională trebuie să ocupe un loc important în managementul pacienţilor cu pancreatită cronică.
Revista Română de Nutriţie (2007) 2, 105-108