Cantitatea totală de apă din organism (TBW) scade treptat, din viaţa intrauterină spre vârsta adultă: apa contribuie cu 90% la greutatea corporală în primele 24 de săptămâni de viaţă intrauterină, cu 75% la nou-născuţii la termen şi cu 50% la adulţi [1,2]. În timpul vieţii intrauterine, conţinutul de apă scade în paralel cu creşterea relativă a masei grăsoase, în particular în cel de-al treilea trimestru de gestaţie [3].
Turnover-ul apei este crescut la nou-născuţi şi scade odată cu creşterea vârstei şi cu scăderea concomitentă a ratei metabolice şi creşterea velocităţii [4-6].
Turnover-ul apei, ca şi turnover-ul energetic, este datorat masei musculare non-grase (LBM – lean body mass) şi nu are o corelaţie strânsă cu masa corporala grăsoasă (FM – fat mass).
Revista Română de Nutriţie (2007) 4, 189–194