La 7 ani de la constituire, Societatea Română de Nutriţie Enterală şi Parenterală (ROSPEN) lansează prima revistă de nutriţie clinică din România.
Nutriţia clinică este un concept relativ nou apărut, care înlocuieşte termenul mai vechi de “nutriţie artificială”, adică administrarea nutrienţilor (proteine, lipide, glucide, oligoelemente şi vitamine) pe altă cale decât cea orală, “naturală”. Aceste căi sunt reprezentate de cea parenterală, enterală sau combinată (mixtă)1.
Nutriţia clinică a apărut şi s-a dezvoltat în spital, în jurul anilor ’60, atunci când primele studii au arătat efectele negative ale malnutriţiei asupra afecţiunii acute care a determinat spitalizarea. Astfel, malnutritia per se creşte semnificativ rata complicaţiilor2, durata de şedere în spital3, mortalitatea şi costurile de spitalizare4,5 .
Numeroase studii multicentrice randomizate au demonstrat că aplicarea nutriţiei clinice la pacienţii cu subnutriţie actuală sau potenţială scade rata complicaţiilor, durata de şedere în spital şi costurile totale de spitalizare6-8. De aceea, nutriţia clinică reprezintă astăzi o metodă terapeutică de primă intenţie şi un drept fundamental al pacientului, aşa cum se arată şi în Rezoluţia Consiliului Europei din noiembrie 2003 cu privire la alimentaţia şi nutriţia clinică în spitale9.
Constituită în 1999, ROSPEN este o societate multidisciplinară, reunind medici dintr-o gamă largă de specialităţi, cum ar fi: anestezie şi terapie intensivă, chirurgie, gastroenterologie, nefrologie, pediatrie, otorinolaringologie, neurologie, ginecologie, diabetologie şi boli de nutriţie, oncologie, cardiologie, etc. Anual, începând din 2000, ROSPEN organizează cursuri şi simpozioane de nutriţie clinică la Poiana Braşov, reunind aproximativ 450-500 de participanţi şi având ca invitaţi specialişti de marcă din ţară, dar şi din străinătate. Încă de la constituire, ROSPEN a fost afiliată la Societatea Europeană de Nutriţie Clinică şi Metabolism (ESPEN), fiind reprezentată în Consiliul ESPEN şi participând activ la deciziile acestuia.
Deoarece în ţara noastră nu există nutriţia clinică drept specialitate distinctă şi nici măcar în curricula facultăţii de medicină, deşi este un subiect de maximă importanţă la ora actuală9, ROSPEN s-a preocupat constant de educaţia medicală continuă în domeniu, organizând cursuri şi conferinţe nu numai în cadrul Întâlnirilor Anuale, ci şi în cadrul unor simpozioane organizate în diverse centre universitare, sau în cadrul conferinţelor, simpozioanelor şi congreselor unor societăţi precum cea de chirurgie, ORL, oncologie, etc. Mai mult, în 2005 au fost publicate “Recomandările ROSPEN privind practica nutriţiei clinice la pacientul adult spitalizat”, un ghid practic şi usor de utilizat la patul bolnavului.
Editarea Revistei Române de Nutriţie Clinică se înscrie în aceleaşi preocupări pentru educaţia şi raspândirea regulilor de bună practică în domeniu. Având un Consiliu Editorial impresionant, format din specialişti de marcă din diverse specialităţi şi incluzând 3 profesori de gastroenterologie, chirurgie şi terapie intensivă din străinătate, recunoscuţi ca autorităţi internaţionale în domeniul nutriţiei clinice, revista noastră se adresează nu doar membrilor ROSPEN, ci unui public medical larg, asistente, nutriţionişti şi medici din diverse specialităţi ce au o preocupare pentru nutriţia clinică.
Tematica abordată este extrem de vastă, aşa cum se poate observa încă din primele numere, ne propunem să abordam subiecte variate, fie referate de actualităţi pe diverse teme, fie publicarea experienţei personale sub formă de articole originale. În plus, vom încerca să publicăm în fiecare numar recomandări şi protocoale de nutriţie clinică, eventual asociate cu articole originale în domeniu. Un spaţiu important în numerele viitoare ale revistei va fi acordat corespondenţei, dată fiind intenţia de a publica şi opinii sau subiecte controversate în literatura de specialitate.
Şi pentru că nutriţia clinică începe cu evaluarea statusului nutriţional, ca etapă obligatorie şi precoce (încă de la internarea in spital), am considerat oportună prezentarea recomandărilor europene în domeniu10 (adoptate şi de ROSPEN), urmate de 2 articole originale în care este aplicată evaluarea statusului nutriţional la adulţii supuşi chirurgiei digestive majore şi la copii.
Un alt subiect de actualitate abordat este tratamentul chirurgical sau conservator (prin balon intragastric) al obezităţii, domeniu în care suntem poate surprinşi să constatăm evidenţele specialiştilor şi în ţara noastră. Sunt de asemenea abordate teme precum pacientul cu boală respiratorie (BPCO şi ARDS), tehnici de administrare a nutriţiei enterale în chirurgia ORL, dar şi nutriţia la pacienta gravidă, sau actualităţi privind importanţa fierului la pacientul critic.
Asteptăm la redacţie sugestiile sau observaţiile dumneavoastră şi sperăm ca revista noastră să vă suscite interesul; dorim să extindem colaborarea cu specialişti din cât mai multe domenii medicale în care nutriţia clinică are aplicabilitate.