Malnutritia are o prevalenta crescuta la pacientii spitalizati, ducand la agravarea prognosticului acestor pacienti. Mai mult, studiile dovedesc faptul ca statusul nutritional se poate deteriora si mai mult pe parcursul spitalizarii, in cazul in care diagnosticul subnutritiei nu se pune inca de la internare si nu se stabileste un plan nutritional adecvat.
De accea, screeningul nutriţional inca de la internare reprezinta prima etapa, obligatorie pentru identificarea pacientilor care beneficiaza de suport nutritional, asa cum se arata si in rezolutia Consiliului Europei cu privire la alimentatia si nutritia clinica in spitale.
Din pǎcate nu existǎ o singurǎ metodǎ de evaluare biochimicǎ sau clinicǎ care sǎ fie consideratǎ “gold standard”. Recent, Societatea Europeana de Nutritie Clinica si Metabolism (ESPEN) a elaborat ghiduri si recomandari pentru screeningul nutritional, adoptate si de Societatea Romana de Nutritie Enterala si Parenterala (ROSPEN).
Revista Română de Nutriţie (2006) 1, 11–18