Epoca perimilenară este dominată de recomandarea de a aplica în practică doar evidenţele medicinii bazate pe dovezi. Această abordare a rezolvat cu succes o serie de convingeri eronate, practici tradiţionale nefondate ştiinţific şi dogme susţinute de experţi, publicate şi copiate în numeroase manuale. În epoca prezentă, suntem convinşi de faptul că multe dintre aceste dogme străvechi sunt chestionabile şi că mult mai multe dovezi ştiinţifice solide sunt necesare pentru a ne susţine abordarea diagnostică şi terapeutică la patul bolnavului.
Având în vedere adevărul demonstrat că şi un studiu randomizat controlat şi dublu-orb poate fi chestionabil din multe puncte de vedere, iar rezultatele sale nu pot fi întotdeauna reproduse de alţi autori, s-a crezut că meta-analizele pot fi un panaceu universal pentru înlăturarea tuturor neajunsurilor rezultate din diferenţele dintre multitudinea de studii cu acelaşi subiect. S-a susţinut că meta-analizele pot da răspunsul final şi inatacabil la întrebări ridicate sau nerezolvate de studiile individuale.
Din păcate, au apărut astfel încă două probleme noi. Prima incertitudine a fost care studii trebuie incluse şi care nu în metaanaliză, iar a doua a fost că meta-analizele au considerat doar 3 obiective primare pentru studiile cu privire la nutriţia clinică: mortalitatea, complicaţiile infecţioase şi durata de spitalizare. Această abordare exclusivistă neagă cu cruditate experienţa şi interpretarea inteligentă a fiziopatologiei.
Scopul acestui referat este de a demonstra ca această abordare desconsideră complet contribuţia cercetării fundamentale, faptul că mortalitatea are cauze multiple şi că rata infecţiilor reflectă doar grosolan funcţia imună.
Următoarele aspecte trebuie luate în considerare:
Cele mai importante contribuţii în medicină includ noi aspecte în patogenia bolilor, diminuarea efectelor adverse datorate bolii şi/sau ameliorarea funcţională post-terapeutică. În cercetarea din domeniul nutriţiei clinice, neglijarea acestor parametrii a împiedicat dezvoltarea şi validarea unor obiective funcţionale cu adevărat valoroase. Exemple sunt funcţiile musculară, imună şi cognitivă. Handicapul, calitatea vieţii, morbiditatea şi mortalitatea rezultă din aceste funcţii. Răspândirea mai degrabă ca o bârfă a ideii că mortalitatea şi morbiditatea sunt singurele obiective legitime pentru studiile nutriţionale a distras atenţia investigatorilor din cercetarea în domeniu sau i-a deturnat spre imprecizia evaluării complicaţiilor infecţioase.
Propunem reconsiderarea obiectivelor funcţionale ca obiective primare şi validarea acestora în efortul comun de a atinge uniformitate şi reproductibilitate în studiile din domeniul nutriţiei clinice.
Revista Română de Nutriţie (2006) 3, 237–248