Incidenţa traumatismelor craniene este mare în rândul populaţiei tinere. Severitatea acestor leziuni variazǎ de la contuzii minore la hemoragii intracerebrale cu risc vital. Cu cât severitatea acestor leziuni este mai mare, cu atât creşte incidenţa leziunilor neurologice definitive şi riscul de deces. Disfuncţiile metabolice dupǎ trauma cranianǎ determinǎ pierderea capacitǎţii organismului de a se adapta la inaniţie. Deoarece majoritatea pacienţilor sunt tineri, cu status nutriţional preexistent adecvat, mulţi ani nu s-a considerat cǎ suportul nutriţional ar fi o prioritate, dar existǎ evidenţe din ce în ce mai multe care subliniazǎ importanţa iniţierii suportului nutriţional cât mai precoce dupǎ traumǎ. Scopul acesteia este de a suplini necesarul metabolic şi proteic crescut, pentru a grǎbi vindecarea şi a îmbunǎtǎţi rǎspunsul imun dupǎ traumǎ. Nutriţia enteralǎ scade incidenţa complicaţiilor infecţioase şi prin aceasta numǎrul zilelor de spitalizare, mai ales dacǎ este îmbogǎţitǎ cu nutrienţi de tipul glutaminei sau uleiului de mǎsline.
Revista Română de Nutriţie (2007) 2, 85–96