Premise: La pacienţii cu ciroză hepatică tulburările metabolice, apetitul redus, malabsorbţia, necesarul energetic crescut contribuie împreună la dezvoltarea malnutriţiei protein calorice. Prezenţa malnutriţiei este asociată cu risc crescut pentru apariţia complicaţiilor bolii hepatice, determină mortalitate şi morbiditate perioperatorii crescute, inclusiv peritransplant hepatic.
Scop: Scopul studiului nostru a fost de a determina frecvenţa malnutriţiei protein calorice la pacienţii aflaţi pe lista de aşteptare pentru transplant hepatic precum şi factorii de risc asociaţi cu malnutriţia.
Metode: Pacienţii incluşi pe lista de aşteptare pentru transplant au fost evaluaţi prospectiv. Pentru că majoritatea pacienţilor prezentau sindrom ascitic, pentru definirea malnutriţiei a fost utilizată clasificarea SGA (subjective global assessment). Astfel, pacienţii au fost împărţiţi în 3 grupuri: SGA A (fără malnutriţie), SGA B (malnutriţie usoară), SGA C (malnutriţie severă).
Rezultate: 207 pacienţi au fost evaluaţi, 83 femei şi 124 bărbaţi, cu o vârstă medie de 44.8±10.9 ani. Etiologia cirozei a fost virală la 67.6%, alcoolică la 12.1% şi datorată altor cauze la 20.3% din pacienţi. În lotul studiat, 57 pacienţi aveau scorul MELD <10, 105 10-18, 25 au avut MELD 19-25 şi 20 >25. Malnutriţia a fost prezentă la 92 dintre pacienţi (SGA B sau C), la 34 fiind severă (SGA C). Severitatea crescută a bolii hepatice (MELD >18) s-a corelat semnificativ cu prezenţa malnutriţiei (p<0.0001).
Concluzii: Malnutriţia este frecvent întâlnită la pacienţii cu ciroză hepatică aflaţi pe lista de aşteptare pentru transplant hepatic, în special la cei cu un grad mai avansat de insuficienţă hepatică. Datorită consecinţelor negative ale prezenţei malnutriţiei asupra evoluţiei peritransplant a pacienţilor, corectarea malnutriţiei trebuie să fie considerată unul din obiectivele terapeutice la pacienţii aflaţi în aşteptarea transplantului hepatic.
Revista Română de Nutriţie Clinică (2008) 1, 30–34