Recuperarea rapidǎ a pacienţilor după o intervenţie chirurgicală (ERAS) a devenit un scop important al terapiei perioperatorii. Din punct de vedere metabolic şi nutriţional, punctele cheie ale tratamentului perioperator includ: evitarea perioadelor lungi de post alimentar preoperator; restabilirea alimentaţiei orale cât mai curând posibil postoperator; integrarea terapiei nutriţionale în tratamentul complet al pacientului; controlul metabolic (ex: glicemia); controlul factorilor care pot exacerba catabolismul indus de stres sau care pot altera funcţia intestinală; mobilizarea precoce.
Nutriţia enterală (EN), prin suplimente nutriţionale orale (ONS) şi, dacă este nevoie, nutriţia pe sondǎ (TF), poate creşte sau poate asigura aportul nutriţional atunci când aportul alimentar este neadecvat. Aceste ghiduri au scopul de a prezenta recomandările bazate pe dovezi pentru utilizarea ONS şi TF la pacienţii chirurgicali. Aceste ghiduri au fost elaborate de un grup interdisciplinar de experţi, în concordanţă cu standardele oficial acceptate şi se bazează pe toate publicaţiile relevante din 1980 până în prezent. Ghidurile au fost discutate şi acceptate în cadrul unei conferinţe de consens.
Nutriţia enterală (EN) este indicată chiar şi la pacienţii fără subnutriţie evidentă, dacă se anticipează că pacientul nu se va putea alimenta oral mai mult de 7 zile perioperator. Este de asemenea indicat la pacienţii care nu-şi pot menţine aportul oral la peste 60% din necesarul recomandat mai mult de 10 zile. În aceste situaţii, suportul nutriţional trebuie iniţiat fără întârziere. Amânarea intervenţiei chirurgicale pentru administrarea EN preoperator este recomandată la pacienţii cu risc nutriţional sever, care se defineşte prin prezenţa a cel puţin unuia dintre următoarele criterii: pierdere în greutate >10-15% în decurs de 6 luni, IMC <18,5 kg/m², Evaluarea Subiectivă Globală a statusului nutriţional grad C, albumina serică <30 g/l (fără disfuncţie hepatică sau renală).
În concluzie, este clar recomandat ca EN să se iniţieze precoce, imediat ce riscul nutriţional devine evident şi să nu se amâne până la apariţia subnutriţiei severe.
Abrevieri: EN – nutriţie enterală; EEN – nutriţie enterală precoce (în primele 24 de ore postoperator); ERAS – protocolul de recuperare rapidă postoperatorie (în chirurgia colorectală majoră); FKJ – jejunostomie minima cu cateter; IMC – index de masă corporală (kg/m2); ONS – suplimente nutriţionale orale; PN – nutriţie parenterală; PRCT – studiu prospectiv, randominzat şi controlat; SGA – evaluarea globală subiectivă a statusului nutriţional; TF– nutriţie pe sondă enterală; TPN – nutriţie parenterală totală.
Revista Română de Nutriţie (2006) 4, 277–294