Nutriţia enterală (EN), cu ajutorul sondelor de alimentaţie (TF), reprezintă calea de elecţie pentru asigurarea suportului nutriţional la pacienţii critici şi este o metodă importantă de contracarare a hipercatabolismului asociat bolii de bază sau complicaţiilor acesteia.
Aceste recomandari conţin doar rezultatele conforme cu medicina bazată pe dovezi, referitoare la EN la pacienţii critici, ce au o evoluţie complicată în timpul internǎrii în terapie intensivă (ICU), care dezvoltă un răspuns inflamator sistemic (SIRS) de mare amploare şi au cel puţin o insuficienţă de organ în timpul şederii în ICU.
Recomandările de mai jos au fost elaborate de un grup interdisciplinar de experţi, în concordanţă cu standardele acceptate oficial şi se bazează pe toate publicaţiile relevante din 1985 până în prezent. Aceste recomandări au fost discutate şi aprobate într-o conferinţă de consens.
EN este indicată la toţi pacienţii din ICU la care nu este anticipată reluarea aportului alimentar oral integral în maxim 3 zile. EN trebuie iniţiată precoce, în primele 24 de ore de la internarea în ICU, cu o formulă standard (eventual hiperproteică). În timpul fazei acute a bolii (de ex. în timpul SIRS, sepsis, insuficienţelor de organ, intervenţiilor chirurgicale) este contraindicată administrarea a peste 20-25 kcal/kg/zi (calorii totale), iar în timpul fazei de recuperare este indicat un aport de 25-30 kcal/kg/zi (calorii totale). Suplimentarea cu nutriţie parenteralǎ este o metodǎ de rezervǎ,1 care se aplicǎ numai acelor cazuri în care nu se poate atinge necesarul caloric estimat numai prin EN.
Nu există, la ora actuală, o indicaţie generală pentru administrarea formulelor imuno-modulatoare în ICU. Din contră, aceste formule sunt contraindicate la pacienţii critici cu sepsis şi APACHE II >15. Glutamina poate fi suplimentată la pacienţii cu traumă sau arsuri.
Abrevieri: EN – nutriţie enterală (include TF şi ONS); EEN – nutriţie enterală precoce (în primele 24 de ore de la internare); ICU – secţia de terapie intensivă; LOS – durata de internare (în spital sau în ICU); ISS – scorul de severitate a injuriei; ONS – suplimente nutriţionale orale; PN – nutriţie parenterală; PUFA – acizi graşi polinesaturaţi; SIRS – reacţia de răspuns inflamator sistemic; RCT – studiu clinic randomizat şi controlat; TPN – nutriţie parenterală totală; APACHE II – scorul de evaluare a stării fiziologice acute şi cronice (cu valoare prognostică la pacienţii critici).
Revista Română de Nutriţie (2006) 4, 295–304