Introducere În patologia oncologicǎ ORL existǎ cauze locale specifice ce duc la scǎderea în greutate şi apariţia malnutriţiei. Astfel în tumorile de oro şi hipofaringe, esofag cervical şi în tumorile laringiene extinse întâlnim un sindrom disfagic sever ce poate duce la alterarea statusului nutriţional al pacientului. Specific pentru chirurgia oncologicǎ ORL este cǎ avem de-a face în 70% din cazuri cu pacienţi malnutriţi, care postoperator nu se pot alimenta oral mai mult de 7 zile. Acestea reprezintǎ indicaţii pentru iniţierea nutriţiei perioperatorii. Material si metodă Clinica ORL Colţea a participat în 2006 şi 2008 la studiul “Nutrition Day”. Au fost investigaţi un numar de 171 pacienţi . S-a urmǎrit colectarea de date referitoare la vârstǎ, sex, greutate , înǎlţime, statusul nutriţional, regimul alimentar intraspitalicesc, patologie , mortalitate. Rezultate Rezultatele obtinute au fost deosebit de interesante şi reflectǎ o creştere a importanţei pe care o dǎm nutriţiei clinice şi beneficiilor aduse de aceasta în evoluţia pacienţilor cu cancer în sfera ORL. Rezultatele sunt comparabile cu cele obţinute în celelalte centre participante la studiu. Este de remarcat faptul cǎ 100% din pacienţii internaţi au dorit sǎ participe la realizarea sondajului şi evaluarea statusului nutriţional al pacienţilor chiar de la internare în 2007, comparativ cu 2006. Concluzii Studiul comparativ al celor doi ani de desfǎşurare a proiectului evidenţiazǎ o creştere a eforturilor pe care echipa de medici ai clinicii ORL Colţea le depun pentru implementarea principiilor nutriţiei clinice în spital.
Cuvinte Cheie: nutritionDay, mâncarea intraspitaliceascǎ, pacient ORL
Revista Română de Nutriţie Clinică (2008) 3, 148-153