Subnutriţia, la fel ca şi deficitele specifice de nutrienţi, au fost descrise la pacienţii cu Boală Crohn (BC), colită ulcerativa (CU) şi în sindromul de intestin scurt (SIS).
Aceste recomandări sunt conforme cu medicina bazata pe dovezi în ceea ce priveşte indicaţiile, modul de administrare şi tipul de formule de nutriţie enterală (EN) (suplimente nutriţionale orale sau nutriţie pe sonda enterală) indicate la aceşti pacienţi. Ghidurile au fost elaborate de către un panel interdisciplinar de experţi, în concordanţă cu standardele oficial acceptate şi se bazează pe toate publicaţiile relevante începând din anul 1985.
Suplimentele orale nutritive (ONS) şi / sau nutriţia pe sondă enterală (TF), suplimentate la alimentaţia orală obişnuită sunt indicate la pacienţi subnutriţi cu BC sau CU, în scopul ameliorării statusului nutriţional. În stadiul activ al BC, EN reprezintă prima linie terapeutică la copii şi unica terapie în cazul adulţilor, în special în cazurile în care nu se poate administra corticoterapie. Nu au fost semnalate diferenţe semnificative în ceea ce priveşte compoziţia diferitelor formule enterale (aminoacizi liberi, oligopeptide sau proteine întregi). În perioadele de remisiune ale BC, ONS sunt recomandate doar la pacienţii corticodependenţi.
La pacienţii cu sindrom de intestin scurt (SIS), TF trebuie introdusă în faza de adaptare şi treptat înlocuită cu ONS şi alimentaţie orală obişnuită.
Abrevieri: AG – acizi graşi; BC – boala Crohn; CU – colită ulcerativă; FFM – ţesutul muscular, ţesutul non-gras, fat-free mass; IMC – indice de masă corporală (kg/m2); EN – nutriţie enterală (include TF şi ONS); ONS – suplimente orale nutritive; PEG – gastrostomă percutană endoscopică; SCFA – acizi graşi cu lanţ scurt; SIS – sindrom de intestin scurt; TF – nutriţie pe sonda enterală; PN – nutritie parenterala; TPN – nutriţie parenterală totală;
Revista Română de Nutriţie (2006) 3, 185–197