Subnutriţia este încă frecvent întâlnită la pacienţii cu HIV, deşi prevalenţa acesteia a scăzut în ţările vestice (în comparaţie cu ţările în curs de dezvoltare) datorită folosirii terapiei antiretrovirale înalt active. Subnutriţia s-a dovedit a avea un impact negativ asupra prognosticului, independent de imunodeficienţa şi încărcarea virală a pacientului. Aceste recomandări se bazează pe dovezile existente la ora actuală asupra folosirii nutriţiei enterale (EN) la pacienţii infectaţi cu HIV, fie prin suplimente orale nutritive (ONS), fie administrată pe sonda de alimentaţie (TF). Ele s-au realizat de către un grup interdisciplinar de experţi, fiind în concordanţă cu standardele acceptate şi bazându-se pe toate publicaţiile relevante din 1985 pâna în prezent. Suportul nutriţional este indicat la pacienţii cu pierdere semnificativă în greutate (>5% în 3 luni), sau la cei cu pierdere semnificativă de masă musculară (>5% în 3 luni), sau dacă indicele de masa corporală (IMC) este mai mic de 18,5 kg/m2. Dacă alimentaţia oralǎ normalǎ, inclusiv consilierea nutriţională şi folosirea ONS, nu conduc la o ameliorarea statusului nutriţional, este indicată nutriţia pe sonda de alimentaţie (TF) cu formule standard. Datorită rezultatelor contradictorii obţinute prin folosirea formulelor enterale imuno-modulatoare, acestea nu sunt în general recomandate. Rezultatele obţinute la pacienţii cu HIV pot fi extrapolate şi pentru alte boli infecţioase cronice, în absenţa altor date.
Subnutriţia este încă frecvent întâlnită la pacienţii cu HIV, deşi prevalenţa acesteia a scăzut în ţările vestice (în comparaţie cu ţările în curs de dezvoltare) datorită folosirii terapiei antiretrovirale înalt active. Subnutriţia s-a dovedit a avea un impact negativ asupra prognosticului, independent de imunodeficienţa şi încărcarea virală a pacientului.
Aceste recomandări se bazează pe dovezile existente la ora actuală asupra folosirii nutriţiei enterale (EN) la pacienţii infectaţi cu HIV, fie prin suplimente orale nutritive (ONS), fie administrată pe sonda de alimentaţie (TF). Ele s-au realizat de către un grup interdisciplinar de experţi, fiind în concordanţă cu standardele acceptate şi bazându-se pe toate publicaţiile relevante din 1985 pâna în prezent.
Suportul nutriţional este indicat la pacienţii cu pierdere semnificativă în greutate (>5% în 3 luni), sau la cei cu pierdere semnificativă de masă musculară (>5% în 3 luni), sau dacă indicele de masa corporală (IMC) este mai mic de 18,5 kg/m2. Dacă alimentaţia oralǎ normalǎ, inclusiv consilierea nutriţională şi folosirea ONS, nu conduc la o ameliorarea statusului nutriţional, este indicată nutriţia pe sonda de alimentaţie (TF) cu formule standard. Datorită rezultatelor contradictorii obţinute prin folosirea formulelor enterale imuno-modulatoare, acestea nu sunt în general recomandate. Rezultatele obţinute la pacienţii cu HIV pot fi extrapolate şi pentru alte boli infecţioase cronice, în absenţa altor date.