Autorii prezintă un studiu desfăşurat în perioada aprilie 2005 - noiembrie 2006 la pacienţii internaţi în Clinica ORL Colţea cu neoplazii ale capului şi gâtului. Scopul studiului: cancerele capului şi gâtului reprezintă o cauză frecventă de malnutriţie la pacientul spitalizat datorită asocierii unui complex de factori mecanici locali, metabolici, modificărilor majore anatomice şi funcţionale postchirurgicale, tratamentului oncologic multimodal. Studiul efectuat îşi propune să evalueze starea de nutriţie a pacienţilor internaţi şi impactul acesteia asupra evoluţiei şi prognosticului. Materiale şi metodă: pacienţii internaţi în clinică au fost chestionaţi referitor la obiceiurile alimentare, scăderea în greutate; datele obţinute au fost coroborate cu examenul clinic, cu măsurătorile BMI, datele paraclinice, evaluându-se astfel riscul nutriţional conform scorului Nutritional Risk Screening - NRS 2002. Pentru fiecare pacient a fost întocmită o fişă de evaluare nutriţională. Rezultate: s-a urmărit evaluarea statusului nutriţional al pacienţilor la internare, evoluţia în dinamică, corelarea statusului nutriţional cu evoluţia bolii şi s-a constatat că 90% din pacienţi prezintă risc nutriţional, ceea ce se reflectă asupra evoluţiei postoperatorii, a duratei de spitalizare şi costurilor şi necesită suport nutriţional pentru optimizarea acestor parametrii.